Blaren zijn niet alleen enorm pijnlijk, ze kunnen ook de dagen erop flink verpesten. Of je nou een wandelaar bent, hardloper of mee doet aan obstacle runs: blaren lijken, naast spierpijn, wel haast onvermijdelijk. Gelukkig zijn er aan aantal manieren om de kans op blaren te verkleinen en kun je misschien zelfs wel blaren voorkomen tijdens het hardlopen of wandelen. In dit artikel leggen we je uit wat blaren nou precies zijn, hoe je ze oploopt, hoe je blaren kunt voorkomen en hoe je voor de voeten moet zorgen als je tóch blaren hebt opgelopen. Let’s get to it!

Inhoudsopgave

Wat zijn blaren?

Bijna iedereen heeft wel eens blaren gehad en we kunnen één ding vaststellen: Blaren zijn ongelooflijk vervelend. Maar wat zijn blaren nou eigenlijk? Blaren zijn kleine met vocht gevulde zakjes die ontstaan wanneer de buitenste laag van je huid beschadigd raakt door wrijving, warmte of druk. Ze kunnen variëren in grootte en kunnen behoorlijk hinderlijk zijn, vooral wanneer ze op plaatsen verschijnen die veel beweging ervaren, zoals je voeten. Ze kunnen zelfs infecties veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

 

Dus hoe kun je voorkomen dat blaren je plannen verstoren? Hoe kun je de kans op blaren voorkomen of verkleinen? Dat is precies waar we je in dit artikel meer over gaan vertellen. Dus laten we er gelijk induiken!

Hoe krijg je blaren?

Als je huid constant tegen iets schuurt, zoals strakke of ongeschikte schoenen dragen tijdens het wandelen of rennen, kan dit blaren veroorzaken. Ook langdurige druk op een specifiek gebied van de huid, zoals het dragen van te strakke schoenen of ongeschikte sokken, kan ook blaren veroorzaken. Tijdens een obstacle run komt daar ook nog eens bij dat je obstacle run schoenen nat worden, wat voor extra irritatie kan zorgen. In het algemeen ontstaan blaren als reactie van de huid om zichzelf te beschermen tegen letsel of irritatie. Ze vormen een soort kussentje tussen de huid en de bron van irritatie, maar dat betekent niet dat het geen zeer doet!

 

Zo voorkom je blaren!

Om blaren te voorkomen, moet je er voor zorgen dat je voeten niet te veel wrijving of druk ervaren… Maar hoe voorkom je dat dan? Wij hebben een handige checklist voor je opgesteld, waar je rekening mee kunt houden tijdens het trainen, hardlopen of je deelname aan een obstacle run.

 

  1. Draag goed passende schoenen: Kies schoenen die comfortabel zitten en goed passen. Zorg ervoor dat ze voldoende steun bieden en dat er genoeg ruimte is voor je tenen. Ook is het belangrijk dat ze snel drogen als ze nat worden tijdens obstacle runs! Ook een goede: Neem fijne en droge schoenen mee voor na de run!
  2. Draag vochtregulerende sokken: Kies voor vochtregulerende sokken die zweet afvoeren en helpen voorkomen dat je voeten nat worden. Natte voeten vergroten het risico op blaarvorming! Neem voor een obstacle run ook droge sokken mee, zodat je na de run je sokken kunt verwisselen.
  3. Gebruik anti-wrijvingscrème of sporttape: Breng een dun laagje vaseline of anti-wrijvingscrème aan op gebieden waar je veel wrijving verwacht, zoals bij je hielen of tenen. Je kunt ook voor sporttape gaan om blaren te voorkomen!
  4. Zorg voor goede hydratatie: Wist je dat uitdroging kan leiden tot een verhoogd risico op blaarvorming? Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na het trainen!
  5. Laat je voeten wennen: Het kan zijn dat je voeten moeten wennen aan nieuwe schoenen, sokken en verschillende soorten terrein tijdens het hardlopen of wandelen. Loop regelmatig op verschillende soorten terrein, zoals gras, zand en grind, om je voeten te versterken en aan te passen aan diverse ondergronden.

Toch mis gegaan? Blaren behandelen doe je zo!

Heb je zo je best gedaan om blaren te voorkomen, loop je nu toch rond met pijnlijke voeten… Verschrikkelijk vervelend, maar kan gebeuren. De volgende stap, om de pijn te verzachten en het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen, is het behandelen van de blaren. Vaak gaan mensen er aan lopen plukken of in prikken, waardoor de blaar kan barsten en een open wond wordt: dit kan zorgen voor ontstekingen en infecties. Maar hoe kun je het beste een blaar behandelen? Laten we gaan kijken!

 

Laat de blaar intact
Als het kan, laat dan de blaar heel. Ga er niet aan plukken, anders loop je kans dat het gaat ontsteken en ben je verder van huis! De huid die de blaar dichthoudt zorgt er voor dat de blaar mooi kan genezen. Vermijd verdere wrijving of druk op de blaar. Draag indien mogelijk open schoenen of andere comfortabele schoenen die het gebied niet irriteren. Je kunt eventueel een gaasje over de blaar heen plakken om meer wrijving te voorkomen. Ook voorkom je dat er vuil in de wond terecht komt als de blaar tóch scheurt.

 

Blaar doorprikken bij veel last
Heb je erg veel last van de blaar? Of denk je dat hij gaat scheuren? Dan kun je heel voorzichtig zelf de wrijvingsblaar doorprikken. Zorg er voor dat dit altijd op een hygiënische manier gebeurt. Maak de blaar en de huid er omheen goed schoon met ontsmettingsmiddel, gebruik een steriele naald (ontsmet met ontsmettingsalcohol) en prik op twee plaatsen de blaar door (aan de rand van de blaar). Nu kun je voorzichtig de blaar leegdrukken met een gaasje. Dek vervolgens de blaar af met een steriel verband.

 

Ontstoken blaar
Is je blaar ontstoken? Blijf er dan vanaf! Neem indien nodig contact op met de huisarts. Zo voorkom je dat de ontsteking erger wordt en je nog meer last gaat ervaren!

 

Bovenstaande tips zijn gebaseerd op de richtlijnen van het rode kruis. 

Blaren voorkomen tijdens Strong Viking

Ook tijdens Strong Viking kun je blaren oplopen, zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent! Zitten je schoenen goed? Heb je de juiste kleding voor de obstacle run? Heb je goed getraind? En het allerbelangrijkste: heb je je ticket al binnen? Zo nee, check de obstacle run kalender en claim snel je plek tijdens een van onze edities! Ticket al wel binnen? Dan wensen we je veel plezier toe en hopen we dat je geen blaren oploopt 😉