Als je veel traint of meedoet aan een obstacle run, dan kan je lichaam het flink te verduren krijgen. Goed voor je lichaam zorgen doormiddel van het eten van de juiste voeding en het drinken van voldoende water zijn daarom super belangrijk. Maar wist je dat je ook voedingssupplementen kunt gebruiken? Zo kunnen bepaalde supplementen je uithoudingsvermogen verbeteren, zorgen voor een energieboost, het herstel versnellen en je prestaties verbeterenIn dit artikel bespreken we de beste supplementen voor sporters (en Vikings). 

Let op: Het is altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en eventueel met je huisarts te overleggen of het verstandig is bepaalde supplementen in te nemen. Er is geen ‘one size fits all’ als het aankomt op supplementen. Voedingssupplementen zijn geen vervangers van voedsel. Zorg altijd voor een gezond en gevarieerd dieet.

Inhoudsopgave

Wat zijn supplementen?

Supplementen, of voedingssupplementen, zijn producten die extra voedingsstoffen leveren die je misschien niet voldoende uit je dagelijkse voeding haalt. Ook Vikings komen soms wel wat te kort! Ze kunnen vitaminen, mineralen, aminozuren, kruiden, en andere nuttige stoffen bevatten. Supplementen zijn er in verschillende vormen, zoals pillen, capsules, poeders, en vloeistoffen. Er zijn veel soorten en merken op de markt tegenwoordig… Soms zie je zelfs door de bomen het bos niet meer! Wat je ook doet, ga altijd voor een product met hoogwaardige ingrediënten: het gaat namelijk wel om je lichaam! Maar wanneer en waarom zou je supplementen gebruiken? En welke supplementen zijn het beste?

Waarom zou je supplementen nemen?

Er zijn verschillende redenen waarom je supplementen zou kunnen nemen. Het is echter wel altijd verstandig om eerst met je huisarts te overleggen of het geen kwaad kan, ga niet zomaar alles slikken! We zien namelijk steeds vaker dat mensen maar alles innemen omdat ze denken dat het goed voor ze is: dit kan helaas ook averechts gaan werken! 

Redenen waarom je supplementen zou kunnen nemen:

 1. Aanvullen van voedingsstoffen: Ze helpen tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen, vooral als je die niet genoeg uit je eten haalt.
 2. Specifieke gezondheidsdoelen: Sommige supplementen zijn ontworpen om je gezondheid op bepaalde gebieden te verbeteren, zoals je immuunsysteem, energie of gewrichten.
 3. Sportprestaties verbeteren: Supplementen voor sporters kunnen helpen om beter te presteren, langer vol te houden, en sneller te herstellen. Dus óók voor mensen die beginnen met hardlopen, meedoen aan obstacle runs of druk bezig zijn met trainen voor een obstacle run!
herbalife supplementen voor sporters

De 5 beste supplementen voor sporters

Zoals we al eerder zeiden: ga niet zomaar alles slikken en innemen! Er is geen ‘one size fits all’ als het aankomt op supplementen voor sporters, ook al lijkt het zo onschuldig. Heb je lichamelijke problemen? Neem dan áltijd eerst contact op met je huisarts. 

 

Hieronder bespreken we de vijf beste fitness supplementen voor sporters die je kunnen helpen het beste uit jezelf te halen en te helpen bij het herstel na een obstacle run of workout!

 

1. Magnesium

2. Eiwitten

3. Creatine

4. Omega-3 vetzuren

5. BCAA

 

Magnesium

Magnesium is onmisbaar als je veel en/of intensief sport. Het is dus het ideale supplement als je mee doet aan obstacle runs! Er zijn verschillende soorten magnesium te koop, maar let wel goed op dat je voor een vorm gaat die het best opneembaar is. Een goede keuze is bijvoorbeeld magnesium bisglycinaat. Doe altijd je research en kijk goed naar de effecten en bijwerkingen van de soort magnesium die je koopt. Magnesium is ook te vinden in noten, zaden, groene bladgroenten, peulvruchten, volkoren granen, vis, zuivelproducten, fruit, donkere chocolade en sojaproducten!

 

Hieronder lees je waar magnesium goed voor is:

 • Helpt bij spierherstel: Magnesium helpt je spieren sneller te herstellen.
 • Voorkomt krampen: Het kan spierkrampen voorkomen die na het sporten vaak voorkomen.
 • Geeft energie: Magnesium speelt een rol bij het aanmaken van energie, wat na het sporten belangrijk is.

Eiwitten

Nog zo’n belangrijke! Eiwitten of proteïnen zijn onmisbaar als je sport omdat ze helpen bij spierherstel en -opbouw. De Vikings aten vroeger niet voor niets veel vlees en vis! De juiste voeding eten voor het sporten is cruciaal en eiwitten spelen daar een grote rol in. Je kunt, als je het lastig vind om genoeg eiwitten binnen te krijgen met voeding, ook kiezen voor een proteïnedrank of proteïne repen. Wij raden de producten van Herbalife aan!

 

Hieronder lees je waar eiwitten goed voor zijn:

 • Spierherstel: Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en dus erg belangrijk! Na het sporten helpen ze je spieren te herstellen.

 • Spieropbouw: Door eiwitten in te nemen na een training stimuleer je de groei van spierweefsel. Eiwitten zijn dan ook het beste supplement voor spiergroei. Oorah! 💪🏻

 • Verzadigend: Eiwitten houden je langer vol dan koolhydraten of vetten.

 • Verbetering van prestaties: Voldoende eiwitten kunnen bijdragen aan meer kracht en uithoudingsvermogen tijdens trainingen. Zo haal jij zeker die finish!

Creatine

Was er maar iets dat hielp om je spieren meer energie te laten produceren. Nou… Maak kennis met creatine! Het is een van de meest onderzochte en bewezen effectieve fitness supplementen voor sporters. Door creatine in te nemen verbeter je onder andere je sprintprestaties. Maar het helpt je ook om meer gewicht te kunnen tillen tijdens trainingen! Je vind creatine vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees (varken en rund) en vis (zalm, tonijn, haring). Natuurlijk is ook creatine als supplement voor sporters te vinden en komt vaak in poedervorm voor.

 

Hieronder lees je waar creatine goed voor is:

 • Meer kracht: Het kan er voor zorgen dat spieren meer energie hebben voor explosieve bewegingen, zoals sprinten en gewichtheffen. 
 • Beter presteren: Yes please! Creatine kan zorgen voor betere prestaties tijdens trainingen.

 • Spiergroei: Dit supplement kan helpen bij het opbouwen van spiermassa, vooral in combinatie met krachttraining. Powerrrr! 

Omega-3 vetzuren

Het klinkt niet persé heel smakelijk, maar omega-3 vetzuren zijn super voor je algemene gezondheid. Daarnaast kunnen ze ook je sportprestaties een flinke boost geven! Je vind omega-3 vetzuren vooral in vette vis, zoals zalm, haring en makreel, maar ook in verschillende noten en zaden. Hou je niet van vis? Gelukkig zijn er ook supplementen voor (vis-hatende) sporters op de markt die omega-3 vetzuren bevatten: Visoliecapsules of omega-3 capsules op plantaardige basis. Visolie is dus onmisbaar voor sporters!

 

Hieronder lees je waar omega-3 vetzuren goed voor zijn:

 • Ontstekingsremmend: Kan ontstekingen verminderen die ontstaan door intensieve trainingen. Bye bye, spierpijn!
 • Hartgezondheid: Verlaagt triglycerideniveaus (da’s een moeilijk woord, hè) en verbetert de bloeddruk, wat natuurlijk gunstig is bij intensieve fysieke activiteit.

 • Gewrichtsgezondheid: Kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en -stijfheid.

 • Verbeterde cognitieve functie: Kan zorgen voor een scherpe focus en mentale helderheid. Die heb je wel nodig tijdens de obstacle runs van Strong Viking.

 • Sneller herstel: Omega-3 vetzuren kunnen het spierherstel ondersteunen na inspanning. Zo kun je er snel weer tegenaan!

BCAA

BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids) zij supplementen die voornamelijk helpen bij spieropbouw en -herstel, het verminderen van spiervermoeidheid en kunnen de prestaties verbeteren. Het is niet voor niets een erg populair fitness supplement! BCAA’s komen van nature voor in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, soja en kikkererwten (weer die vis, hè🐟😉) Het is ook als supplement te verkrijgen in poedervorm. Hierbij is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het product, de verhouding van de drie essentiële aminozuren (leucine, isoleucine en valine)! 

 

Hieronder lees je waar BCAA’s goed voor zijn:

 • Spiergroei: Leucine, een van de BCAA’s, activeert de eiwitsynthese in de spieren, wat helpt bij spieropbouw en -herstel na intensieve trainingen. Zo zie jij er ook binnenkort uit als een echte Viking!
 • Minder spierpijn: Minder spierpijn na het trainen? Daar tekenen wij voor! BCAA’s kunnen helpen de afbraak van spierweefsel tijdens en na de training te verminderen.
 • Minder vermoeidheid: BCAA’s kunnen helpen om de productie van serotonine in de hersenen te verminderen, wat vermoeidheid kan vertragen en de mentale focus kan verbeteren.
 • Beter uithoudingsvermogen: Door het verminderen van de opbouw van melkzuur in de spieren, kan het helpen om langer door te gaan zonder moe te worden.
Iemand die in het water duikt
Even een visje vangen voor de gains! Vis bevat BCAA's, omega-3 vetzuren, creatine, eiwitten én magnesium!

Verbeter je sportprestaties

Supplementen voor sporters kunnen bijdragen aan het verbeteren van je sportprestaties, je uithoudingsvermogen, je focus, energieniveaus en spieropbouw en -herstel. Vaak haal je voldoende magnesium, eiwitten, creatine, omega-3 vetzuren en BCAA’s uit voeding. Daarom is het zo belangrijk om goed te eten voor het sporten! Toch een tekort? Dan zijn voedingssupplementen een goede keuze. 


Zoals hierboven al te zien was, zit er vooral in vis enorm veel goede vitamines, aminozuren, vetzuren en andere bouwstoffen. Er is een reden dat de Vikings vroeger veel vis aten. Wij pakken nog een haring met uitjes en zien je snel bij de start van de volgende Strong Viking obstacle run. OORAH!