De eerste stap is gezet: jij wil weten hoe je het beste kunt beginnen met hardlopen! Of je nou oefent voor een wedstrijd, gewoon wat fitter wilt worden of aan het trainen bent voor een obstacle run: het is belangrijk dat je het hardlopen goed opbouwt. Zo voorkom je spierpijn en blessures. En misschien wel het allerbelangrijkste: zo hou je het ook leuk voor jezelf! In dit artikel lees je alles over hardlopen, waarom het goed voor je is en hoe je het beste kunt beginnen.  

Inhoudsopgave

Waarom is hardlopen goed voor je?

We weten allemaal dat bewegen en actief bezig zijn goed voor je is. Vaak zien mensen sporten als iets wat veel tijd kost en de abonnementen voor de sportschool worden ook steeds duurder. Gelukkig is er een sport die geheel gratis is (oke, de hardloopschoenen en kleding misschien niet)… Hardlopen! Je trekt je schoenen en kleding aan, je stapt de deur uit en je bent klaar om te knallen. Maar waarom is hardlopen goed voor je? Hieronder vind je een aantal redenen!

 • Verbeterde conditie: Regelmatig hardlopen versterkt je hart- en vaatstelsel.
 • Gewichtsverlies: Het is een effectieve manier om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.
 • Mentale gezondheid: Hardlopen vermindert stress, angst en symptomen van depressie door de afgifte van endorfines. Dat is fijn!
 • Verhoogde spierkracht en botdichtheid: Het versterkt je spieren en botten, wat vooral belangrijk is naarmate je ouder wordt.
 • Betere slaapkwaliteit: Fysieke inspanning helpt om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Slaap lekker!
Je kunt dus wel stellen dat hardlopen zeker goed voor je is! Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je het goed opbouwt en niet meteen een marathon wil gaan rennen. Door regelmatig hard te lopen, bouw je een betere conditie op: hierdoor kun je steeds weer een beetje verder gaan!
een vrouw die door het zand rent tijdens de strong viking trail run in wijchen hardlopen voor beginners hardlopen opbouwen
een vrouw die door het bos rent tijdens de trail run in wijchen hardlopen voor beginners beginnen met hardlopen opbouwen

Benodigdheden voor hardlopen

Als je gaat hardlopen heb je niet veel nodig. Toch zijn de dingen, naast twee benen, die je wél nodig hebt erg belangrijk! Natuurlijk kun je het zo duur maken als dat je zelf wilt, met een dure set sportoordoppen, een snelle merkzonnebril of een sportlegging van Gucci (ja, die bestaan echt)… Maar dat is natuurlijk niet nodig! 

 

Hieronder bespreken we de absolute must-haves als je begint met hardlopen. 

Hardloopschoenen

Koop. Goede. Hardloopschoenen. Er zijn zoveel mensen die beginnen met hardlopen op hun gewone sneakers die er vervolgens mee stoppen omdat ze last krijgen van hun lichaam. Waarom? Gewone sneakers zijn gewoonweg niet gemaakt om op te rennen! Goede hardloopschoenen hebben een pasvorm die bij jouw voeten passen, zorgen voor een goede demping om de impact op je gewrichten te verminderen, zijn ademend en licht, bieden de juiste ondersteuning en zijn flexibel. 

 

Trail run of obstacle run schoenen
Ben je ook van plan om mee te doen aan obstacle runs? Dan kun je ook kijken naar trail run schoenen of obstacle run schoenen. Deze schoenen kunnen wat beter tegen een stootje, bieden voldoende grip en zorgen er voor dat het water afgevoerd wordt.

Comfortabele hardloopkleding

Je hoeft echt niet meteen dure en professionele hardloopkleding aan te schaffen om te beginnen met hardlopen. Iedereen heeft wel comfortabele sportkleding in de kast liggen: een sportbroek of legging en een shirt. Er zijn wel een paar punten waar je op kunt letten bij het kiezen of aanschaffen van (nieuwe) hardloopkleding. Zorg ervoor dat de kleding gemaakt is van lichte en vochtregulerende materialen, deze houden je koel en droog tijdens het hardlopen. Polyester wordt vaak gebruikt in sportkleding omdat het goed ademend is en snel droogt. Ook heb je veel bewegingsruimte in kleding van polyester, omdat het vaak mee rekt.

Hardloopsokken

Vaak vergeten mensen goede sokken te dragen met hardlopen. Dit kan zorgen voor blaren, omdat normale sokken vaak niet vochtregulerend zijn en voor teveel wrijving kunnen zorgen. Blaren voorkomen is beter dan genezen, draag daarom goede hardloop sokken! Kijk zelf even of je het liefste voor korte of lange hardloopsokken gaat, met of zonder compressie. Iedereen heeft namelijk weer andere voorkeuren!

Overige hardloop must-haves

In principe ben je klaar om te gaan hardlopen als je bovenstaande benodigdheden in huis hebt. Om het hardlopen nóg comfortabeler te maken, kun je natuurlijk ook andere spullen aanschaffen. Denk hierbij aan de volgende spullen:

 • Sporthorloge of fitnesstracker
 • Reflecterende kleding of accessoires
 • Hardloopapp (zoals Strava)
 • Sportzonnebril
 • Zweetband
 • Hardloop oordopjes
de finish van de trail run van strong viking hardlopen voor beginners hardlopen opbouwen
een vrouw die arriveert bij de finish van de trail run van strong viking hardlopen voor beginners hardlopen opbouwen

Beginnen met hardlopen

Klaar om te beginnen? Wij wel! Hardlopen is namelijk super leuk om te doen en je voelt je écht top na het hardlopen. Voordat we verder gaan met tips, is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen.

 

Stel realistische doelen

Voordat je begint, is het belangrijk om realistisch te blijven. Verwacht niet dat je over een maand al klaar bent om aan de Ultra Viking mee te doen of de marathon van Berlijn te lopen. Ga op zoek naar een passend hardloopschema of download de obstacle run trainingsschema’s van Strong Viking. Zo heb je een mooi doel waar je naar toe kunt werken.

Eet een voedzame maaltijd voor het hardlopen

Als je gaat hardlopen, is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo is het erg belangrijk om te eten voor het sporten, maar ook na het hardlopen! Zorg er wel voor dat je niet té veel eet vlak voordat je gaat rennen, anders kun je er ook weer last van gaan krijgen. Heb je moeite met het eten van een gevarieerd dieet en het gevoel dat je bepaalde voedingsstoffen mist? Dan kun je ook supplementen voor sporters innemen.

Warming-up (en cooling down)

Veel mensen beginnen meteen met hardlopen zonder dat ze eerst hun spieren hebben opgewarmd. Dit kan zorgen voor spierpijn en blessures; daar wordt het echt niet leuker van! Ook na het hardlopen is het belangrijk dat je een cooling down doet. Dit zorgt er namelijk voor dat je je bloeddruk en hartslag weer terugbrengt naar normaal en voorkom je spierpijn.

Hardlooptips

Heb je een trainingsschema klaarliggen? Heb je je schoenen goed gestrikt? Een voedzame maaltijd gegeten? Dan ben je klaar om te beginnen met rennen! Begin rustig en volg je schema, je hoeft niet meteen 14 kilometer per uur te lopen. Hieronder vind je een aantal handige tips voor je hardloopjourney.

 1. Zorg voor variatie in je hardlooproutine: Zoek af en toe andere routes op. Zoek een keer het bos op of ren een rondje langs het meer. Zo hou je het hardlopen leuk!
 2. Neem voldoende rust: Ga niet meteen elke dag hardlopen. Geef je lichaam de ruimte om te herstellen!
 3. Houd een goede loophouding aan: Zorg ervoor dat je rechtop loopt met je hoofd omhoog en je schouders ontspannen. Dit helpt blessures te voorkomen en verbetert je ademhaling!
 4. Hydrateer goed: Vergeet niet om genoeg water te drinken! Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na het hardlopen goed gehydrateerd blijft.
 5. Wees veilig en zichtbaar: Kies veilige routes en loop indien nodig met een loopmaatje. Draag reflecterende kleding als je ook in het donker gaat lopen.
 6. Geniet van het proces: De belangrijkste tip van allemaal! Hardlopen is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een mentale uitdaging. Geniet van de frisse lucht, de natuurlijke omgeving en het gevoel van voldoening na elke run.

Hardlopen bij een obstacle run

Hardlopen is leuk, gezond en goed voor je conditie. Je kunt natuurlijk trainen voor een (halve) marathon of andere hardloopwedstrijden, maar wist je dat je ook kunt trainen voor een obstacle run? Bij Strong Viking kun je mee doen met 4km, 7km, 13km of 19km. Wil je een ultiem doel stellen? Dan hebben wij voor de échte ‘die-hards’ de Iron Viking (42km) en Ultra Viking (60km). Ook al klinkt het heel erg tof, onderschat het niet! Naast dat je een bepaalde afstand gaat hardlopen, moet je tussendoor ook nog obstakels overwinnen. Klinkt dat als muziek in je oren? Download dan nu het trainingsschema voor Strong Viking en koop snel je kaartje voor de volgende editie.