Ben je van plan om mee te doen aan een Strong Viking Obstacle Run? Dan zijn goede schoenen érg belangrijk! Je wilt namelijk niet dat je na 3 kilometer al een blaar oploopt. Maar waar moet je dan op letten bij het aanschaffen van goede obstacle run schoenen? Kun je niet gewoon op je hardloopschoenen mee doen? Hieronder bespreken we waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van goede obstacle run schoenen. Want ook Vikings geven om hun voeten! 

Obstacle run schoenen kopen? Let hier op!

Het is geen goed plan om op je doodnormale sneakers mee te doen aan een obstacle run. Naast dat je ze nooit meer schoon krijgt (da’s zonde toch!?), bieden ze vaak ook niet de juiste grip en ondersteuning die je nodig hebt tijdens de run. Maar wat maakt een schoen nou geschikt voor een obstacle run? Hieronder vind je de kenmerken van goede obstacle run schoenen. 

  • Drainage: Tijdens de mud en water edities van Strong Viking krijgen jij en je schoenen het flink te verduren wat betreft water en modder. Het is daarom erg belangrijk dat je schoenen kiest die tijdens de obstacle run snel water kunnen afvoeren. 
  • Grip: Schoenen met goede grip zijn écht onmisbaar tijdens een obstacle run, vooral op natte en modderige oppervlakken. Het is namelijk niet leuk als je tijdens het beklimmen van obstakels continu wegglijdt. Kies dus voor obstacle run schoenen met een goed profiel.
  • Duurzaamheid: Obstacle runs zijn niet bepaald vriendelijk voor je schoenen. Kies voor schoenen met stevige materialen en verstevigingen rond de tenen en de hiel. Zo kun je er extra lang van genieten en voorkom je dat je tenen al door de schoenen heenkomen na de eerste obstacle run.
  • Flexibiliteit: Je hebt obstacle run schoenen nodig die flexibel genoeg zijn om te buigen en te bewegen met je voeten, maar toch genoeg ondersteuning bieden. Te stijve schoenen zijn écht niet fijn.
  • Lichtgewicht: Niemand wil betonblokken aan z’n voeten hebben zitten tijdens een obstacle run! Kies daarom voor lichtgewicht schoenen, zodat je extra snel kunt bewegen en minder snel vermoeid raakt!

3x de beste obstacle run schoenen

Een beste waslijst, hè? Gelukkig hoef je nu niet zelf op zoek te gaan naar welke schoenen voldoen aan al deze kenmerken: dat hebben wij al voor je gedaan! Hieronder vind je een lijst van drie merken en schoenen die geschikt zijn voor een obstacle run. We raden het wel altijd aan om ze goed te passen voordat je ze aanschaft, omdat iedereen weer andere voeten en voorkeuren heeft. Zorg er ook voor, dat je de obstacle run schoenen goed inloopt voordat je ze gebruikt tijdens een run!

1. Inov-8 | Dé beste

Laten we meteen met één van de beste obstacle run schoenen beginnen. Inov-8 is een geliefd merk onder de trailrunners en obstacle runners. Wij zijn met name fan van de Inov-8 X-Talon 212 V2. Deze schoen is perfect voor op zacht of extreem terrein en is ook supersnel op droge trails. Een échte offroad-legende die alles aankan.

2. VJ Shoes | Professioneel

Obstacle runners zijn erg te spreken over de schoenen van VJ shoes. Voor obstacle runs is het model VJ IROCK3 een goede en veelgemaakte keus.  De zool bestaat uit Betyl rubber en geeft de IROCK de wereldberoemde grip waar het om bekend staat.

3. Evadict | Goedkoop

Evadict is het huismerk van Decathlon. Het is een goede keuze als je nog niet meteen heel veel geld uit wilt geven voor obstacle run schoenen. In 2021 en 2022 heeft de trailrunning schoen van Evadict zelfs een prijs gewonnen voor de beste schoen in de categorie Trails. 

 

obstacle run schoenen Inov-8 X-Talon 212 V2
Inov-8 X-Talon 212 V2
Obstacle run schoenen
VJ IROCK3
obstacle run schoenen
Evadict Trailrun schoenen

Welke obstacle run schoenen moet ik kopen?

Het is erg belangrijk om schoenen eerst altijd te passen. Wat voor de een fijn zit, kan voor jou misschien absoluut niet fijn zitten. Zijn de bovengenoemde opties niks voor jou? Dan kun je altijd op zoek naar andere schoenen, zoek hierbij naar trailrun schoenen. Pas wel op dat je voor schoenen kiest die ademend zijn en niet waterproof (Goretex bijvoorbeeld). Als je namelijk mee gaat doen aan een Strong Viking obstacle run met waterdichte schoenen en je plonst het water in, dan lopen je schoenen vol met water en kan het nergens heen. Dan kun je de rest van de run afmaken met soppende voeten en dat is niet prettig!

 

 

Je eerste obstacle run

Is het je eerste obstacle run? Wacht dan even met het aanschaffen van (dure) obstacle run schoenen of trailrun schoenen en kijk eerst of het iets voor je is! We raden tijdens je wel aan om goede hardloop- of sportschoenen aan te trekken met een goed profiel. 

 

 

Ben je nog op zoek naar een gave obstacle run om je nieuwe schoenen uit te proberen? Bekijk dan alle Strong Viking edities op de obstacle run kalender! Klik op de knop hier beneden.