Na een obstacle run van Strong Viking zijn twee dingen gegarandeerd: Dat je een fantastische dag hebt gehad en dat je under de mudder zit. En het laatste waar je aan denkt als je thuis komt, is je kleding wassen (Hallo adrenaline!). Maar toch komt er punt dat je die modder uit je kleding moet krijgen… Gelukkig hebben wij een eenvoudige handleiding opgesteld om die hardnekkige moddervlekken uit kleding (en schoenen) te verwijderen.

Stap voor stap je sportkleding wassen

Je zit compleet onder de modder, je hebt flink gezweet en je ruikt en ziet er uit als één echte Viking. Goed gedaan! Maar dan is het nu tijd om je sportkleding te wassen. Het is niet het leukste klusje, maar als je goed voor je obstacle run sportkleding zorgt kun je er extra lang van genieten. Gooi nooit meteen als je thuis komt je modderige kleding in de wasmachine gooit als je thuis komt! Modderresten kunnen namelijk in het filter van de wasmachine terechtkomen, wat kan leiden tot verstoppingen of zelfs permanente schade.

Hieronder lees je stap voor stap hoe je wél het beste modder uit je kleding kunt krijgen.

 1. Laat de modder opdrogen: Wanneer je na de run thuiskomt, laat dan de modder op je kleding opdrogen. Dit kan wat tijd kosten, maar droge modder is gemakkelijker te verwijderen dan natte modder. Vermijd het wrijven of schrobben van de kleding terwijl de modder nog nat is, omdat dit de vlekken alleen maar dieper in de stof kan duwen.
 2. Klop de kleding uit: Zodra de modder is opgedroogd, klop je voorzichtig op de kleding om overtollige modder los te maken. Zo voorkom je dat je wasmachine een hekel aan je gaat krijgen en gaat je machine een stuk langer mee. 😉
 3. Spoel de kleding af: Spoel de kleding af onder koud stromend water. Dit helpt om de resterende modder van je kleding af te spoelen voordat je de sportkleding gaat wassen.
 4. Voorbehandeling: Breng een vlekkenverwijderaar of een mild reinigingsmiddel aan op de moddervlekken. Zorg ervoor dat je een product gebruikt dat geschikt is voor de stof van je sportkleding. Laat het reinigingsmiddel even intrekken volgens de instructies op de verpakking.
 5. Wassen: Was de sportkleding vervolgens zoals gewoonlijk in de wasmachine om de overgebleven modder uit je kleding te krijgen. Gebruik een geschikt wasmiddel en stel de machine in op de juiste temperatuur en wascyclus volgens het waslabel van de kleding.
 6. Herhalen indien nodig: Controleer na het wassen  of alle modder uit je kleding is gekomen. Als er nog vlekken zijn, herhaal dan de voorbehandeling en was de kleding opnieuw. Tip: Gebruik eens groene zeep!
 7. Drogen: Droog de kleding zoals gewoonlijk. Als je de kleding in de droger stopt, controleer dan eerst of alle modder uit de kleding is verdwenen. Als er nog steeds vlekken zijn, vermijd dan het gebruik van de droger omdat de hitte de vlekken kan fixeren!
modder uit kleding krijgen spijkerbroek stoffen schoenen moddervlekken
modder uit je kleding krijgen na obstacle run

Modder uit je schoenen krijgen

Heb je net prachtige obstacle run schoenen gekocht, zitten ze compleet onder de modder! Gelukkig is er geen viking over boord en kun je óók je schoenen schoonmaken na een obstacle run. Dit werkt alleen wel even net wat anders dan modder uit je kleding krijgen. Gelukkig hebben we ook voor het schoonmaken van je schoenen een handig stappenplan opgesteld!

 

 1. Afspoelen na de run: Tijdens de meeste obstacle runs is het mogelijk om  je schoenen meteen af te spoelen. Gebruik met het afspoelen en wassen áltijd koud water, zo voorkom je dat de lijm loslaat of dat je het materiaal beschadigd!
 2. Laat de modder op de schoenen opdrogen: Probeer de modder op je schoenen eerst te laten opdrogen. Wanneer het opdroogt, wordt het makkelijker om het te verwijderen en voorkom je dat je het juist de verspreidt.
 3. Klop de schoenen uit: Zodra de modder droog is, klop je de schoenen tegen elkaar om de meeste modder los te maken. Geen zorgen als er een hele zandbak uit komt, je schoenen krijgen het namelijk het echt te verduren tijdens een obstacle run!
 4. Borstel de resterende modder weg: Gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om de resterende modder voorzichtig weg te borstelen. Probeer zoveel mogelijk te verwijderen. Komt er geen losse opgedroogde modder meer vanaf? Ga dan verder naar stap 4!
 5. Reinig met water en zeep: Als er nog steeds modder op de schoenen zit, spoel ze dan af onder stromend water en gebruik milde zeep (bijvoorbeeld ossengalzeep: klinkt vies – werkt fantastisch!) om de laatste restjes te verwijderen. Gebruik een doek of borstel om hardnekkige vlekken te behandelen.
 6. Laat de schoenen drogen: Nadat je de modder hebt verwijderd, laat je de schoenen op een goed geventileerde plaats drogen. Gebruik geen föhn, zet ze niet op de verwarming of in de volle zon, dit kan namelijk de materialen van de schoenen kan beschadigen! Om krimping te voorkomen, kun je wel kranten in je schoenen stoppen.

Let op: Was je schoenen nooit in de wasmachine! Door de hitte zou de lijm los kunnen laten. Ben je eigenwijs en wil je tóch de wasmachine gebruiken? Was de schoenen dan met een koud programma en gebruik geen wasmiddel.

 

Alle modder uit je kleding? Plan je volgende obstacle run in!

Is je sportkleding weer schoon? Zijn je schoenen weer klaar om gebruikt te worden? Is je spierpijn een heel eind weggetrokken? Dan is het tijd om te trainen voor de volgende obstacle run! Bekijk de obstacle run kalender van Strong Viking en claim je plek vandaag nog! Voor welke editie van Strong Viking ga jij?