Het obstacle run seizoen is weer geopend! Je hebt hard getraind en nu is het tijd om te laten zien wat je in huis hebt. Maar dan twijfel je over welke kleding je voor een obstacle run moet aantrekken… Kun je gewoon je sportschool kloffie aantrekken? Of is dat niet zo’n goed idee? Tijdens een obstacle run is het in ieder geval belangrijk om sportkleding te dragen die comfortabel is, je bewegingsvrijheid niet belemmert, je beschermt tegen schaafwonden en je helpt omgaan met verschillende weersomstandigheden en obstakels. Hieronder geven we je tips voor kleding voor een obstacle run, zodat je van top tot teen klaar bent voor Strong Viking!

Welke kleding trek je aan tijdens een obstacle run?


Over het algemeen is het aan te raden om strakke sneldrogende kleding te dragen tijdens een obstacle run. Daarnaast is het ook verstandig om handschoenen aan te doen voor extra grip en bescherming. En vergeet natuurlijk niet om goede sokken en schoenen te dragen! Het laatste wat je wil is blaren oplopen…
 
Hieronder vind je een lijst met kledingstukken die een must zijn als je mee doet aan obstacle runs:

Nu denk je misschien: “Maar dat is toch allemaal heel logisch.” Ja, dat klopt. Maar je moet wel rekening houden met het materiaal, de eigenschappen en de pasvorm van de sportkleding. 

Obstacle run shirt

Als je een shirt gaat aanschaffen voor een obstacle run, dan moet je er goed op letten dat het gemaakt is van een sneldrogend materiaal. Het is namelijk niet fijn om tijdens een mud run met zeiknat shirt rond te moeten blijven rennen.

We raden het ook aan, vooral voor de deelnemers die langere afstanden gaan afleggen, om te gaan voor een shirt dat wat strakker zit. Zo voorkom je dat het materiaal gaat schuren en het je huid gaat irriteren. 

Ook zal strakke sportkleding voor minder weerstand zorgen tijdens zwem- of andere waterobstakels. Je kunt kiezen voor een shirt met lange mouwen of korte mouwen, al is de kans op krassen of schaafwonden op te lopen minder als je gaat voor een longsleeve shirt!

björn borg longsleeve shirt strong viking sportkleding voor een obstacle run

Legging of sportbroek

Een goede sportbroek is belangrijk! Ook hier geldt weer dat het verstandig is om te gaan voor een strak zittende (voorkomt schuren!) en sneldrogende broek. Vermijd dus katoenen kleding omdat dit vocht vasthoudt en zwaar kan worden als het nat wordt. Kies in plaats daarvan voor sneldrogende synthetische materialen. Een strakke sportbroek of een sportlegging gemaakt van polyester is dan ook een goede keuze voor kleding tijdens een obstacle run. Zorg er wel voor dat je sportbroek niet té strak zit, je moet natuurlijk nog wel de obstakels kunnen overwinnen!

Compressieshorts

Als je gaat voor wat lossere sportkleding voor een obstacle run, draag er dan compressieshorts of -leggings onder om schuren te voorkomen en spieren te ondersteunen.  Compressieshorts zijn gemaakt van stretch materiaal en zitten goed strak! Hierdoor wordt de bloedsomloop verbeterd, wordt de kans op blessures verminderd en zorg je voor een beter herstel. Zo kun jij na de obstacle run gewoon weer lekker verder trainen voor de volgende!

Sportsokken

Het is belangrijk om vocht afvoerende en sneldrogende sokken te dragen die hoog genoeg zijn om je enkels te beschermen tegen schuren en schrammen. Zorg er ook voor dat ze goed zitten! Niets zo vervelend als afzakkende sokken. Je kunt kiezen voor sokken die speciaal gemaakt zijn voor hardlopers of trail runners, maar ook compressiesokken zijn een goede keuze. Zoals hierboven al uitgelegd, ondersteunen ze je spieren, kun je heftige spierpijn voorkomen en zorgen ze voor een goede bloedsomloop… En ze zijn lekker hoog!

Schoenen

Nu liepen de Vikings vroeger misschien op niet al te beste schoenen… Maar wij wel! Schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van heel de voorbereiding. Er is niets zo vervelend als een Strong Viking obstacle run moeten overwinnen met zeiknatte sompige voeten vol met blaren die steeds wegglijden tijdens het beklimmen van obstakels. Vooral die blaren wil je écht voorkomen! Zorg dus voor goede obstacle run schoenen met een goed profiel die snel vocht kunnen afvoeren!

Handschoenen

Sommige mensen zweren erbij, sommige vinden het maar onzin: handschoenen. Toch kan het echt een goede aankoop zijn als je regelmatig meedoet aan obstacle runs. Tijdens een mud run of obstacle run banjer je door een obstacle course dat voor het grootste deel bestaat water, zand en modder. Deze obstakels kunnen kleine steentjes en takjes bevatten, daarom is het erg handig om handschoenen aan te trekken tijdens de obstacle run. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je bij bepaalde obstakels meer grip hebt. Win-win dus!

Klaar voor de start?

Heb je je sportkleding klaarliggen voor de komende obstacle run? Vergeet dan ook niet om schone en droge kleding in te pakken (én de vaak-vergeten handdoek!) voor na de obstacle run. Niets zo vervelend als met je modderige kloffie in de auto van je schoonmoeder te stappen die al geen zin had je op te halen na de run… En vergeet natuurlijk niet om meteen je sportkleding te wassen als je thuiskomt!

Heb je je sportkleding, droge kleding en handdoek al klaarliggen, maar nog geen Strong Viking ticket gekocht voor een obstacle run van Strong Viking? Klik dan snel op de button hieronder en claim jouw plek tijdens één (of meerdere natuurlijk) van onze edities. OORAH!