Als je al eens mee hebt gedaan aan een Strong Viking Obstacle Run, dan weet je hoe belangrijk het is dat je een goede grip hebt voor bepaalde obstakels. Zo zul je jezelf aan een touw omhoog moeten trekken en de monkey bars en Flying Ragnar overwinnen. Zonder goede grip, worden deze obstakels toch een stuk lastiger… Maar jij, als échte Viking, bereidt je natuurlijk goed voor! Gelukkig is je knijpkracht trainen niet moeilijk. In dit artikel vind je verschillende oefeningen. En het mooie van alles? Een aantal van deze oefeningen om je handen te trainen kun je zelfs uitvoeren terwijl je op de bank zit na een drukke dag. Want ja, Vikings moeten ook rust pakken af en toe!

Inhoudsopgave

Waarom is het belangrijk om je handen te trainen?

Sommige mensen trainen hun benen, sommige vinden het fantastisch om hun armen te trainen, maar de meeste mensen vergeten een hele andere spiergroep! Je handen trainen is net zo belangrijk als je armen of benen trainen, want zodra jij een paar kilo extra gaat liften maar je grip laat het van zich afweten… Ja, dan sta je mooi te kijken!

Maar niet alleen voor het heffen van gewichten is het belangrijk om je knijpkracht te trainen. Ook maakt het het dragen van boodschappentassen een stuk makkelijker (of kratten bier), zul je de kans verminderen op letsel bij sporten en zul je er als je ouder wordt zeker baat bij hebben. Oh, en een van de belangrijkste misschien wel: door je handgrip te trainen maak je het jezelf een stuk makkelijker tijdens Strong Viking! Hieronder vind je een aantal redenen waarom je knijpkracht trainen belangrijk is:

  1. Dagelijkse activiteiten: Een goede gripkracht is essentieel voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het vasthouden van voorwerpen, het openen van flessen en potten, het tillen van boodschappentassen, en zelfs het vasthouden van een pen tijdens het schrijven.
  2. Onafhankelijkheid behouden: Naarmate we ouder worden, kan de spierkracht afnemen, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Door je grijpkracht te trainen, kun je langer zelfstandig blijven en je onafhankelijkheid behouden.
  3. Preventie van letsel: Sterke handen en onderarmen verminderen het risico op letsel bij dagelijkse activiteiten en bij sporten of fysieke arbeid.
  4. Sportprestaties verbeteren: In veel sporten, zoals klimmen, tennis, golf en gewichtheffen, is een goede grijpkracht essentieel voor optimale prestaties en blessurepreventie.
  5. Algehele krachtverbetering: Omdat de handen en onderarmen betrokken zijn bij veel andere oefeningen, kan het trainen van je grijpkracht ook bijdragen aan een algehele verbetering van je kracht en prestaties tijdens het sporten of fitnessen.

Heb je verminderde kracht in je handen door een medische aandoening? Raadpleeg dan eerst je huisarts voor je met de onderstaande oefeningen verdergaat. 

Gripkracht trainen knijpkracht trainen hangkracht trainen handen trainen grip trainen obstacle run obstakel
 

Je gripkracht trainen doe je zo!

Wil jij je gripkracht trainen maar heb je geen zin om dagelijks in de sportschool te staan? Geen probleem! Veel oefeningen kun je namelijk ook gewoon thuis doen, terwijl je op de bank zit! Dat is nog eens makkelijk. Ook kun je het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Zo begin je bijvoorbeeld met een lager gewicht en bouw je het langzaam om. Je wilt natuurlijk niks forceren, anders loop je de komende dagen rond met pijnlijke handen. Dat is niet fijn! Hieronder vind je handige (haha, handige, snap je hem 🖐🏻) oefeningen om je grip te trainen. Er zit er vast wel eentje tussen die geschikt is voor jou!

Knijpkracht trainen met handgrippers

Hangrippers, of te wel handknijpers, zijn handige tools om zowel je handkracht als onderarmen te trainen. Het enige wat je hoeft te doen is in de tools te knijpen en je bent al goed op weg! Ze zijn beschikbaar in verschillende weerstanden, zo is er altijd wel eentje die past bij jouw niveau. Er bestaan ook verstelbare handgrippers. Deze zijn wel wat duurder, maar je kunt ze verstellen naarmate je knijpkracht sterker wordt. Deze tools nemen niet veel ruimte in beslag, dus dat je geen ruimte meer hebt voor nieuwe trainingstools is geen goed argument. 🙅🏻‍♂️

Handdoek twist

Voor deze oefening hoef je niet eens nieuwe tools aan te schaffen, iedereen heeft namelijk handdoeken in huis… Tenminste, dat hopen we wel. Neem een dikke handdoek en rol deze strak op. Houd de uiteinden van de handdoek vast met één hand aan elk uiteinde. Draai vervolgens de handdoek strakker door met je handen in tegengestelde richtingen te draaien. Deze oefening zal zowel je gripkracht als je onderarmen versterken.

Grip trainen door met tassen te sjouwen

Zet jij je auto altijd dicht bij de ingang van de supermarkt zodat je minder ver de zware boodschappen tassen hoeft te dragen?  Als je je gripkracht wilt trainen, zet je auto dan eens verder weg… Of pak de benenwagen! Door met zware tassen te sjouwen, train jij namelijk je gripkracht. Dit kan, afhankelijk van het gewicht, hetzelfde effect hebben als het tillen van gewichten in de sportschool. Hoeveel bloemkolen kun jij liften?

Ga toch klimmen!

Wil jij écht je handgrip gaan inzetten? Ga dan eens boulderen! Boulderen is een sport waarbij je een muur beklimt en is steeds populairder aan het worden. Boulderen is niet alleen goed om je handen te trainen, maar biedt écht een full-body workout. Op deze manier maak je je lichaam echt klaar voor de Strong Viking obstacle runs!

Hangkracht trainen in de speeltuin

Iedereen heeft wel een speeltuin in de buurt, toch? Haal je innerlijke kind naar boven en ga eens aan de monkey bars hangen, je weet wel, de klimrekken van vroeger! Tijdens deze oefening zul je niet alleen je hangkracht en grip trainen, maar zul je de volgende dag ook je rugspieren, schouderspieren, buikspieren en biceps voelen. Gaat dit je goed af? Probeer het dan eens met modder aan je handen… 😉

Je gripkracht testen tijdens een obstacle run

Er is geen betere manier om je gripkracht te testen dan tijdens obstacle runs. Een tip: Gebruik handschoenen tijdens de obstacle run! Het zal wel een uitdaging blijven, want die monkey bars zijn toch écht een stuk lastiger als je onder de modder zit… Gelukkig hebben wij de volste vertrouwen in jou, dus koop alvast je Strong Viking ticket voor de volgende editie! En vergeet in de tussentijd niet om je gripkracht en handen te trainen: ga lekker sjouwen met je boodschappen, koop een paar handgrippers en ga eens aan de monkey bars hangen in de speeltuin. OORAH!