Sporten met een volle maag wordt niet aangeraden… Maar ook een lage maag ook niet! Of je nou nog aan het trainen bent voor een obstacle run of klaar bent voor de start, goede voeding is belangrijk. Maar waarom is het zo belangrijk om goed te eten voordat je gaat trainen of aan een obstacle run begint? En wat kun je het beste eten v贸贸r 茅n na een training of obstacle run? In dit artikel leggen wij het je haarfijn uit!


Eten voor het sporten

Eten voor het sporten is belangrijk. Natuurlijk verschilt het per persoon wat goed werkt en wat niet. Train jij voor de Ultra Viking? Dan heb je zeer waarschijnlijk een andere hoeveelheid aan eten nodig dan als je voor de 7 km traint. We geven in dit artikel dan ook vooral globale tips. Het allerbelangrijkste is om naar je lichaam te blijven luisteren!

Waarom is eten voor het sporten belangrijk?

Eten is niet alleen lekker, het heeft ook directe invloed op je prestaties en energieniveaus! Het is daarom belangrijk om de juiste voeding te eten voordat je gaat sporten: of dit nou gewichtheffen, hardlopen of trainen voor Strong Viking is.  Wanneer je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor het sporten, krijg je dus meer energie en kan je lichaam effici毛nter werken tijdens het sporten! Dit kan vervolgens weer leiden tot betere prestaties, hogere intensiteit en langere duur van de trainingssessie. Klinkt goed he? Maar dat is niet eens alles!


Een goede maaltijd kan ook zorgen voor verhoogde focus en alertheid! Die mentale focus heb je al helemaal nodig tijdens de obstacle runs van Strong Viking, waar je niet alleen fysiek maar ook mentaal sterk moet kunnen zijn als het er op aan komt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je goed herstelt na een workout. Een goede maaltijd met voldoende prote茂ne zorgt voor spiergroei, -herstel en -behoud. Laat die spierballen maar zien!

Eten voor het sporten eten obstacle run voeding is belangrijk voor extra energie
Eten voor het sporten eten obstacle run voeding is belangrijk voor extra energie

Wat eet je voor het sporten?

Met goed eten bedoelen we niet alles eten wat los of vast zit. Over het algemeen zijn maaltijden en snacks die een combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten bevatten, ideaal voor energie, spierherstel en prestaties!聽

De hoeveelheid die je eet voor het sporten, hangt af van je gewicht, het type en de intensiteit van een training en je persoonlijke voorkeur. Ga dus niet tegen heug en meug een kilo yoghurt naar binnen werken als je weet dat je er last van gaat krijgen, ook al heb je gelezen dat het goed is ‘voor de gains’. 馃槈 Hieronder vind je een lijstje met voeding die je zou kunnen eten v贸贸r het sporten. Enne, vergeet niet genoeg water te drinken!

Koolhydraten

Eiwitten

Gezonde vetten

  • Havermout, volkorenbrood, volkorenpasta.
  • Bananen, appels, bessen.
  • Zoete aardappelen, wortelen, bieten.
  • Kip, kalkoen, zalm, en tonijn.
  • Bonen, linzen, tofu, tempeh.
  • Kwark, Huttenk盲se en eieren
  • Noten en zaden, zoals walnoten, amandelen, paranoten
  • Avocado
  • Vette vis, zoals zalm of makreel

Hoe lang van te voren eten?

Als je vlak voordat je gaat sporten nog een grot bord spaghetti met zalm en roomkaas naar binnen schuift, krijg je hier gegarandeerd last van tijdens het trainen! Daarom is het belangrijk dat je 2 脿 3 uur voor het sporten geen grote maaltijd meer eet. Merk je dat je er alsnog last van hebt? Probeer dan eens een andere of kleinere maaltijd te eten. Het kan dan namelijk zijn dat je lichaam er t贸ch nog moeite mee heeft om 茅n je maaltijd te verwerken 茅n te sporten.

Toch honger? Pak een snack!

Het is dus niet verstandig om vlak voor het sporten nog een grote maaltijd te eten. Heb je 茅cht honger? Pak dan een kleine snack. Zo zou je een banaan of een appel kunnen pakken, een volkoren cracker met kip, of een klein bakje yoghurt met havermout. 

Eten na het sporten

Klaar met trainen? Of heb je de Strong Viking Obstacle Run voltooid? Lekker bezig! En hoe hard je dat biertje ook verdiend hebt bij de finish (proost!), het is 贸贸k belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.聽Zorg ervoor dat je na het sporten binnen 30 minuten een voedzame maaltijd of snack eet om je lichaam te helpen herstellen. Een goede maaltijd zou bijvoorbeeld een salade vol met kip, zoete aardappel, H眉ttenkase en avocado zijn.聽Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om eventueel vochtverlies tijdens het sporten aan te vullen!

Goede voeding = betere prestatie

Het is dus erg belangrijk om een voedzame maaltijd voor 茅n na het sporten te eten, ook als je meedoet aan een obstacle run! Zorg er voor dat je uiterlijk 2 脿 3 uur voordat je gaat sporten een maaltijd eet, zodat je er geen last van krijgt. Na het sporten is het verstandig om binnen 30 minuten n谩 het sporten een maaltijd te eten.

Een goede maaltijd bestaan uit eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Vooral de eiwitten zijn erg belangrijk voor het herstel van je lichaam! Heb je alsnog honger vlak voordat je gaat sporten? Pak dan een kleine snack. Zo voorkom je dat je er last van krijgt!

Jouw eerste Strong Viking

Is het je eerste keer dat je meedoet aan een Stong Viking Obstacle run? Dan kan het beste spannend zijn! We raden je dan ook aan om het artikel met聽handige tips te checken, waarin we je alles vertellen waar je rekening mee kunt houden.聽

Op zoek naar een sportieve uitdaging?

Ben je hard aan het trainen in de sportschool en ben je op zoek naar een mega sportieve uitdaging? Schrijf je dan vandaag in voor de聽Strong Viking Obstacle Run! Ga jij voor de 7km, 13km, 19km of misschien wel een marathon met obstakels? Klik op de button hieronder!