Heb je ooit een intense kick ervaren tijdens een extreme activiteit zoals bungeejumpen, parachutespringen of een uitdagende obstacle run? Dat gevoel dat je heel de wereld aan kunt? Dat is een adrenaline rush! Maar wat is adrenaline eigenlijk en hoe beïnvloedt het je lichaam? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van adrenaline, ontdekken we de voordelen ervan, en leren we hoe je deze energie op een gezonde manier kunt benutten.

 

Inhoudsopgave

Wat is adrenaline?

Adrenaline, ook wel epinefrine genoemd, is een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd en bekendstaat als het “vecht-of-vlucht” hormoon. Het komt vrij in stressvolle situaties en bereidt je lichaam voor op actie door je hartslag, ademhaling en zintuigen te versterken. Hoewel adrenaline vaak wordt geassocieerd met levensbedreigende situaties, kan het ook vrijkomen tijdens activiteiten zoals een obstacle run of bungeejumpen! Dus zelfs als je niet letterlijk hoeft te vechten of vluchten, geeft adrenaline je toch de boost die je nodig hebt om door te zetten. 


Het werkt zo: wanneer je iets nieuws, intens of uitdagends doet, ervaart je lichaam een soort stress. Dat hoeft niet negatief te zijn; het kan ook gezonde spanning zijn, zoals de zenuwen die je voelt vlak voor een obstacle run. Je lichaam ziet deze uitdaging als iets bijzonders en bereidt zich voor om op zijn best te presteren. Dit is wanneer adrenaline vrijkomt en je die adrenaline rush voelt.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een adrenaline rush?

Als je lichaam adrenaline aanmaakt, gebeuren er zowel op fysiologisch vlak (lichamelijk) als op psychologisch vlak (mentaal) een aantal dingen. Hieronder kijken we wat er met je lichaam en hoofd gebeurt tijdens een adrenaline rush.


Fysiologische effecten van adrenaline

 

Verhoogde hartslag en verwijdde pupillen
Tijdens een adrenaline rush verhoogt je hartslag, zodat je hart meer bloed naar je spieren en organen pompt. Je pupillen verwijden zich, wat je zicht verbetert en je helpt sneller te reageren op je omgeving.


Psychologische van adrenaline

 

Verhoogde alertheid en energieboost

Op psychologisch vlak geeft adrenaline je een echte mentale boost. Je wordt super alert en gefocust, en je krijgt een energie-omslag waardoor je snel en doeltreffend kunt reageren. Na zo’n adrenaline rush voel je je vaak geweldig, met een sterke kick van euforie en voldoening. Geen wonder dat je je altijd zo goed voelt na Strong Viking!


Vrouw die aan touw uit water klimt na fjord drop - een echte adrenaline rush

Hoe lang duurt een adrenaline rush?

Een adrenaline rush duurt meestal een paar minuten, soms tot een half uur. In die tijd voel je je super alert en klaar voor actie, met een bonzend hart en een energieboost. Zodra de adrenalinepiek voorbij is, begint je lichaam weer te kalmeren en verdwijnen de effecten langzaam. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de situatie en hoe je lichaam op de spanning reageert.

Als een adrenaline rush te lang duurt, kan het lichaam moeite krijgen om weer tot rust te komen. Te veel adrenaline kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Wat veroorzaakt een adrenaline rush?

Zoals hiervoor al uitgelegd, maakt je lichaam adrenaline aan in ‘fight or flight’ situaties. Maar ook in andere situaties die als stressvol kunnen worden ervaren kun je een adrenaline rush krijgen. Hieronder leggen we een paar situaties uit.

 

(Extreme) sporten

Extreme sporten zoals skydiven en bungee jumpen brengen je lichaam in een toestand van intense spanning. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je adrenaline-niveaus stijgen om je voor te bereiden op de extreme omstandigheden en onverwachte situaties.


Daarnaast kun je ook tijdens minder extreme sporten een adrenaline rush krijgen! Zo kun je bijvoorbeeld tijdens of na het hardlopen of tijdens het heffen van gewichten ook een adrenaline boost krijgen. Oorah!


Obstacle Runs
Tijdens je deelname aan een obstacle run word je niet alleen geconfronteerd met fysieke uitdagingen en barrières die je uit je comfortzone halen, maar ook mentaal! Deze vorm van jezelf uitdagen kan een adrenaline rush veroorzaken doordat je lichaam moet presteren onder druk. En zeg nou zelf, wie zou er geen gevoel van spanning hebben als je bovenaan de Fjord Drop staat! 😰


Stressvolle dagelijkse situaties
Ook alledaagse stressvolle situaties, zoals het halen van een belangrijke deadline of het omgaan met onverwachte problemen, kunnen een adrenaline rush opwekken. Deze situaties zorgen voor een verhoogde staat van alertheid en energie, waardoor je beter kunt omgaan met de stress en druk.

Voordelen van een adrenaline rush

Alhoewel de situaties waarin je lichaam adrenaline aanmaakt misschien niet altijd top zijn, heeft adrenaline wel een heleboel voordelen. Je moet natuurlijk niet alleen je lichaam klaarmaken voor een spannende situatie, maar ook mentaal moet je er klaar voor zijn. Adrenaline helpt hierbij. Hieronder vind je 8 voordelen van een adrenaline rush:
 

Energie en kracht

Adrenaline zorgt ervoor dat je spieren meer energie krijgen, waardoor je tijdelijk sterker en sneller bent. Dit kan van pas komen tijdens fysieke inspanningen of noodsituaties… Of tijdens de beruchte Sagas tijdens een Strong Viking obstacle run.
 

Focus en alertheid

Adrenaline verhoogt je mentale scherpte, waardoor je sneller kunt denken en reageren. Dit is vooral handig in situaties waarin je snelle beslissingen moet nemen.
 

Meer uithoudingsvermogen

Door de verhoogde bloedtoevoer en zuurstofopname kun je langer doorzetten bij fysieke inspanningen, zoals tijdens sport of intense lichamelijke activiteit.


Pijnvermindering

Adrenaline kan tijdelijk pijn onderdrukken, zodat je kunt blijven functioneren in stressvolle of gevaarlijke situaties, zelfs als je gewond bent.


Beter zicht, horen en voelen

Je zintuigen worden scherper, wat je helpt om beter te zien, horen en voelen. Dit kan je helpen om gevaar op tijd te herkennen en juist te reageren.


Snellere reactietijd

Adrenaline versnelt je reactie, wat belangrijk is in situaties waarin elke seconde telt, zoals bij een ongeval of tijdens een sportwedstrijd!


Verbeterd doorzettingsvermogen

Een adrenaline rush kan je helpen je grenzen te verleggen. Het geeft je het gevoel dat je meer aankunt dan je normaal zou denken, waardoor je die extra stap durft te zetten.

Symptomen van te veel adrenaline

Als je lichaam adrenaline aanmaakt, is dat meestal met een reden. Het helpt je om bepaalde situaties door te staan en je klaar te maken om er op een juiste manier op te reageren. Het kan ook zo zijn, dat je lichaam té veel adrenaline aanmaakt. Als dit het geval is kunnen er verschillende symptomen optreden die niet goed zijn voor je. Deze symptomen zijn meestal een gevolg van een overactief vecht-of-vlucht respons en kunnen zowel fysiek als mentaal merkbaar zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste symptomen:

  1. Versnelde hartslag: Een aanhoudend verhoogde hartslag, zelfs in rust, kan optreden als gevolg van te veel adrenaline.
  2. Hoge bloeddruk: Adrenaline zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt, wat op lange termijn schadelijk kan zijn.
  3. Overmatig zweten: Je lichaam kan beginnen te zweten, zelfs zonder fysieke inspanning.
  4. Nervositeit of angst: Te veel adrenaline kan leiden tot gevoelens van nervositeit, angst of zelfs paniekaanvallen.
  5. Trillen of beven: Je spieren kunnen beginnen te trillen, vooral in je handen.
  6. Moeite met concentreren: Overmatige adrenaline kan het moeilijk maken om je te concentreren en helder te denken.
  7. Hoofdpijn: De verhoogde bloeddruk en spanning kunnen leiden tot hoofdpijn.
  8. Slaapproblemen: Te veel adrenaline kan het moeilijk maken om in slaap te vallen of om door te slapen, wat kan leiden tot slapeloosheid.
  9. Misselijkheid of buikpijn: Het spijsverteringsstelsel kan worden beïnvloed, wat kan leiden tot misselijkheid of buikklachten.
  10. Vermoeidheid: Na een lange periode van hoge adrenalineproductie kan je lichaam uitgeput raken, wat leidt tot een gevoel van extreme vermoeidheid.

Adrenaline rush tijdens een obstacle run

Stel je voor: je staat bovenaan de Fjord Drop, je hart bonst in je keel en je voelt de spanning door je lichaam razen. Je hebt je goed voorbereid met het obstacle run trainingsschema… Maar ja, jezelf voorbereiden op een obstakel van 12 meter hoog? Dat gaat toch wat lastiger dan gedacht. Het moment dat je twijfelt, is het moment waarop adrenaline je die extra push geeft om te springen, om door te zetten, om verder te gaan dan je ooit had gedacht. Elke hindernis die je overwint, elke modderpoel die je doorploegt, laat je ervaren hoe sterk je eigenlijk bent: net zoals de oude Vikingen.


Bij Strong Viking draait het niet alleen om de fysieke uitdaging, maar ook om het ontdekken van je mentale kracht. De adrenaline die je tijdens de run voelt, helpt je niet alleen om obstakels te overwinnen, maar ook om je eigen grenzen te verleggen. En het beste deel? Dat gevoel van euforie en trots blijft nog lang bij je, zelfs nadat de adrenaline is weggezakt. Zelf ervaren? Haal dan nu je ticket voor de volgende Strong Viking obstacle run!