After completing the Sleipnir Axe and the Varjagen Shield,

It’s time to build your next piece of Viking armour.

For over a century, its existence has been considered a myth,

But with the reveal of the Gjermundbu helmet, your Saga will be legendary.

Over de Gjermundbu Helmet medaille

Het derde deel uit de Medals for Life reeks is de Gjermundbu Helmet. Deze helm bestaat uit zes delen, het verkrijgen van deze helm kost wat doorzettingsvermogen. Om de gehele helm in je bezit te krijgen heb je 44 medaille punten nodig. Deze kan je ook voor deze medaille verdienen door deel te nemen aan reguliere Strong Viking evenementen, de challenges in de Strong Viking Sports App en de Virtual Editions. Ga verder op jouw reis en verdien de Gjermbundbu Helmet.

 

Geschiedenis van de Gjermundbu helm

Uiteraard is dit niet zomaar een helm. De Gjermundbu helm is daadwerkelijk een echte Viking helm! De helm stamt uit de Vikingtijd van omstreeks 950-975 en is gevonden in een grafveld bij de gelijk genaamde boerderij Gjermundbu in Haugsbygd, gemeente Ringerike, Noorwegen.

 

De helm werd per toeval gevonden in 1942. Pas later werden medewerkers van de Universtiteit van Oslo op de hoogte gebracht. Conservator Sverre Marstranden en museumassistente Charlotte Blindheim leidden een onderzoek die het bestaan van een grafruimte van historische waarde bevestigde. De Gjermundu-vonsten bevatten meerdere voorwerpen, waaronder wapens. De helm werd gevonden in negen delen en werd gerestaureerd. Hij is gemaakt van ijzer in vier delen en is verhoogd. De helm is nog altijd te zien in het Museum voor Cultuurgeschiedenis van de Universiteit van Oslo.

 

Samen met het Tjele-helmfragment, twee fragmenten uit Gotland en een fragment uit Kiev, is het een van de weinige bekende Viking-helmen die kon worden gereconstrueerd. De Gjermunbdu helm is redelijk intact gewaard. Hij heeft een brilvormige gezichtsbescherming en moet wel van een belangrijk persoon geweest zijn. IJzer was namelijk moeilijk om te maken in het Viking tijdperk, bovendien was het zeer prijzig. Helmen waren dus erg kostbaar en kwamen niet veel voor. Iedereen die zich een helm kon veroorloven zou er zeker een willen, maar slechts weinig mensen konden zich dit veroorloven. De helmen werden goed verzorgd en bewaard, gerepareerd wanneer nodig en werden doorgegeven van generatie op generatie. Sommige helmen zijn waarschijnlijk eeuwen lang in gebruik geweest, totdat het ijzer te dun en broos werd om nog bescherming te bieden.

 

De Gjermundbu helm is dus een echt pronkstuk voor jouw Viking verzameling. Na alle uitdagingen heb je deze helm dubbel en dwars verdiend. Ook voor de Gjermundbu Helmet bestaat er een unieke lijst. Laat met trots zien wat jij gepresteerd hebt en plaats de medaille in deze lijst!