JAN, CEO/FOUNDER VAN STRONG VIKING VERTELT HET VERHAAL ACHTER STRONG VIKING
 

Kilimanjaro

Het avontuur begon in 2011, tijdens de beklimming van de Kilimanjaro had ik tijd om terug te kijken op mijn leven. Op dat moment had ik twee goed lopende Fitness en Crossfit clubs en alles liep lekker. Toch miste ik een nieuwe uitdaging in mijn leven, wat het zou worden wist ik op dat moment nog niet. Ik besloot dat ik iets nieuws wilde opbouwen vanaf de grond af en het moest wereldwijd kunnen aanslaan. Ik was met verschillende zaken bezig, tot een vriend mij in 2012 tipte over obstacle runs. Dit idee sprak mij gelijk aan; ik zit al mijn hele leven in de sport, ben militair geweest en heb zo’n beetje alle extreme sports wel gedaan.
 

Gemeenschappelijk oer-gevoel

Ik ben me gaan verdiepen in de obstacle run sport en hoe ik hier iets unieks in kon creëren. Je kan iets immers pas verbeteren wanneer je weet waarom iets ontstaat. Het beleven van een gemeenschappelijke oer-gevoel stond hierbij voor mij voorop. Dit gevoel was voor mij heel herkenbaar. Wanneer je met vrienden een berg beklimt, skydived, of met collega’s deelneemt aan een militaire oefening, de gezamenlijke missie brengt een gemeenschappelijk gevoel naar boven. Dat gemeenschappelijke gevoel bestaat net als duizenden jaren geleden uit het overwinnen van het onbekende door vertrouwen, geborgenheid en vriendschappen. Ik ging op zoek naar wie of wat hier het beste bij aansloot en zo kwam ik uit bij de Vikingen. Vikingen omschreef ik als Strong, Tough, Adventurous en Brothers; de perfecte ingrediënten voor een obstacle run! (En natuurlijk waren die Vikingen zo sterk, omdat ze al aan Strong Viking deden.) Zo ontstond een helder, uniek en op waarheid gebaseerd concept waarmee ik verder kon.
 

De sterke Vikingen

Met Strong Viking in mijn hoofd ben ik me verder gaan verdiepen in de Vikingen. Zo heb ik Strong Viking letterlijk afgeleid van hoe het toen waarschijnlijk geweest moest zijn. Een Viking koning die zijn manschappen toesprak werd de basis voor de Strong Viking pledge. Voor het bestormen van het kasteel moesten Vikingen een muur over, dit werden bij Strong Viking de Walhalla Walls aan de start en de Storm the Castle. Vikingen liepen met schilden en hamers, waarom zouden we die dan niet gebruiken als load carry? Wanneer Vikingen Walhalla betraden moesten ze grote treden overwinnen, dit werden de Walhalla Steps. Ook de Strong Viking medailles/bieropeners zijn geïnspireerd door verhalen over de Vikingen. Bovendien vond ik het belangrijk dat er obstakels kwamen die een complete fysieke of mentale uitdaging vormden.

De eerste Strong Viking editie

In 2013 werd deze droom een realiteit! Donderdag voor de eerste editie kon ik niet slapen door gezonde spanning. Om 05.00 ben ik het parcours gaan lopen wat daarna een traditie is geworden. Jaren lang heb ik elke editie voor gelopen en daarnaast nog een Iron Viking overwonnen. Maar het mooiste blijft natuurlijk om het parcours tijdens de editie te lopen en de reacties en sfeer te proeven. Bovendien is de Strong Viking Family Edition lopen met mijn vrouw, dochter en binnenkort met Jan Junior natuurlijk het mooiste wat er is. Maar een Strong Viking Ultra staat ook nog steeds op mijn lijstje!

Obstacle Course Racing

Naast Strong Viking is het ook belangrijk dat obstacle run zich door ontwikkeld als wedstrijd sport OCR [Obstacle Course Racing]. Zo heb ik in 2015 het initiatief genomen voor het OCREC 2016. Helaas liep het daarna met de bonden niet zo lekker en zijn wij in 2017 zelf verder gegaan met de OCR Series en de World Finals. Wij vinden dat OCR zich moet ontwikkelen als een sport waarin alle fitnesseigenschappen en mentale aspecten getest worden die een mens moet hebben. En natuurlijk is het belangrijk om via OCR exposure te creëren zodat de helden van onze sport als voorbeeld dienen voor de jeugd.

Van idee naar werkelijkheid

Wat in 2012 begon met een ideetje in mijn hoofd hebben het Strong Viking team en jullie als deelnemers werkelijkheid gemaakt. Ik heb enorm veel respect voor de inzet en commitment van het team en ben ze zeer dankbaar. Daarnaast ben ik jullie als deelnemers dankbaar, niet alleen voor jullie deelname maar ook jullie feedback was en is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van Strong Viking. Blijf dat vooral doen en blijf ook kritisch want dat houd ons scherp. Elke dag mogen wij bezig zijn om mensen fysiek en mentaal sterker te maken door ze te laten afzien met een glimlach. Om ze vervolgens bij de finish te verwelkomen bij de Strong Viking familie!

 

Bedankt voor het lezen en tot op een van onze edities, OORAH!