Met meer dan 150 collega’s aan de start! Wie de afgelopen jaren aan de Strong Viking Water Edition heeft deelgenomen is de blauwe shirts vast en zeker wel eens tegen het lijf gelopen. De opvallende shirts van het bedrijf Planon! Jaarlijks volgen zij een heel voorbereidingstraject en doen zij als bedrijf zijnde mee aan de Water Edition in Wijchen. Hoe gaat Planon om met sport en vitaliteit? Wat zijn de voordelen van een vitaal bedrijf? We spraken met de grote Strong Viking drijfveer van het bedrijf Planon: Manon Loeffen!

Over Planon

De meeste mensen denken bij een internationale softwareleverancier misschien aan een saai kantoorgebouw met veel laptops en een hoop IT-nerds. Bij Planon is dit zeker niet het geval. Bij Planon mogen we op het gebied van IWMS software meedoen met de beste van de wereld. Ook groeien we zo snel dat we dit jaar ons nieuwe pand gaan openen, dat verbonden wordt aan het bestaande gebouw door middel van een energie neutrale kas en niet geheel onbelangrijk krijgen we ook onze eigen fitnessruimte. Daarnaast gaan we ook nog eens met zijn allen op kosten van de zaak op skivakantie, houden we van een feestje zo nu en dan en gaan we dit jaar voor de 4e keer met zijn allen door de modder kruipen op de Berendonck in Nijmegen.

Strong Viking traditie

De Strong Viking Water Edition is inmiddels een echte Planon traditie geworden waar iedereen aan meedoet, inclusief management en directeur. Niemand die zich te goed voelt om zich in het zweet te werken tijdens de trainingen en vies te worden in de modder. Onze directeur is zelfs degene die zich ieder jaar weer als eerste inschrijft en bovenaan de deelnemerslijst staat. Hij blijft volhouden dat dat niet vrijwillig is en ik hem gedwongen heb, maar de waarheid ligt ergens in het midden zullen we maar zeggen. En onderschat hem niet. Hij mag zichzelf dan een “oude” man van 61 noemen, maar hij staat wel vooraan bij de start om als eerste die muur over te gaan, kruipt vol enthousiasme door de modder en als je even niet oplet loopt hij je er ook nog uit tussen de obstakels in.

 

Voorbereiding

Om ons voor te bereiden beginnen we een maand of 3 voor de run met gezamelijke trainingen. Dit zijn geen vrijblijvende loopjes die we af en toe onderling afspreken, maar het is serieuze business. Iedere middag zijn er na werktijd 2 slots van een uur waarvoor je je kunt inschrijven en het is verplicht om een minimaal aantal trainingen te volgen. We willen immers de kans op blessures zo klein mogelijk houden en daarbij moet ook iedereen mee kunnen doen. In deze trainingen werken we gericht naar de Strong Viking toe, in groepjes van 15-20 collega’s onder begeleiding van ingehuurde trainers. En een week of 3 voor de run hebben we een gezamelijke training met iedereen die zich heeft ingeschreven, als een soort van generale repetitie.

Teambuilding

Het leukste hieraan is dat we 3 maanden lang samen aan het werk zijn en het een keer niet over software of klanten gaat. Collega’s die elkaar normaal nooit spreken leren elkaar kennen en hebben de grootste lol. Er heerst een niets moet, alles mag mentaliteit waarbij iedereen op zijn eigen niveau meedoet. Tijdens onze eerste editie vroeg een collega die al vijf jaar niet gesport had of ik dacht dat hij mee kon doen omdat het hem toch wel erg leuk leek. Toen ik vroeg waarom hij dacht dat hij het niet zou kunnen kreeg ik meteen een inschrijving binnen. Een echt antwoord op die vraag was er namelijk niet. Hij was niet de enige zonder veel sportieve ervaring en juist die collega’s zijn nu de fitte baasjes van kantoor die nog steeds wekelijks in de sportschool komen. Er is er zelfs een die zo enthousiast werd dat hij nu fit genoeg is om samen met mij een 100km trail te gaan lopen.

Hoe het begon

Hoe dat ooit van de grond is gekomen? In 2017 deden we voor de eerste keer mee. Ik weet nog goed dat ik de mail verstuurde met de vraag wie er zin had om mee te doen. Op dat moment vond ik het al heel wat als we een groepje van 20 collega’s zouden kunnen verzamelen die gek genoeg waren om mee te doen. Maar niets bleek minder waar. Mijn mailbox is die week ontploft en binnen een week had ik 65 aanmeldingen binnen. Na de vele trainingen stonden we dat jaar met zijn allen op de Berendonck, op het punt om het startvak in te gaan. Al zal niemand dit ooit toegeven, stiekem was het allemaal best wel spannend. Ook was er bij sommigen nog hoop dat die gigantische muur bij de start om zou vallen. Maar helaas, dat doen ze niet bij Strong Viking. De run is alleen bedoeld voor de echte bikkels en het is erover of naar huis. Maar daar hadden we voor getraind en met 65 mensen konden we dat ding wel hebben.

Planon Challenge

De jaren erna werd onze zogenoemde Planon Challenge zelfs aangekondigd in de nieuwjaars presentatie, ondersteund door onze eigen aftermovie, die we nog steeds ieder jaar maken. De doelen voor 2018 en 2019 bestonden niet meer alleen uit cijfers, maar er werd ook een doel gesteld aan het aantal deelnemers van de Planon Challenge. Fanatiek als we zijn stonden we in die volgende jaren niet meer met 65, maar met 120 collega’s (dat is 45% van de medewerkers in Nederland!) aan de start en kun je niet meer om al die blauwe Planon shirtjes heen. Ieder jaar opnieuw hebben we het er met zijn allen over in de wandelgangen en worden er persoonlijke doelen gesteld. Welke obstakels we gaan overwinnen, welke afstanden we gaan lopen en bij welk sneller groepje we dit jaar mee willen kunnen. Ook onze buitenlandse kantoren zijn aangestoken met het obstakel run virus en ook zij deden met grote aantallen collega’s mee aan een run in hun land. Afgelopen jaar deed de helft van alle medewerkers wereldwijd mee aan onze Planon challenge.

Ik kan dan ook niet wachten tot we dit jaar weer beginnen met de voorbereidingen. Bij onze eerste Planon challenge kreeg ik tijdens de voorbereidingen dagelijks een update van mijn manager over zijn spierpijn. Een paar dagen na de eerste training kon hij namelijk zijn jas nog steeds niet zelf aantrekken en hij was zeker niet de enige. Maar opgeven staat niet in ons woordenboek bij Planon. Dus hier lachen we samen om en de week erna doen we gewoon nog een training. Ook drinken we na de gezamelijke training, zo’n 3 weken voor de run, samen een biertje, want dat is ook onderdeel van onze teambuilding. We hebben immers onze eigen bar in het bedrijfsrestaurant. 

En straks, op zaterdag 13 juni 2020, staan we weer met zijn allen aan de start van de Strong Viking Water Edition. Waarbij iedereen weer boven zichzelf uitstijgt, we niemand alleen achterlaten en elkaar aanmoedigen om die obstakels te overwinnen. Het zal ook zeker niet de eerste keer zijn dat er collega’s meedoen die moeite denken te hebben met 7km, en uiteindelijk toch voor die 13 gaan omdat het zo leuk is. En dan is er die finish, waar we elkaar opwachten, een Planon medaille omhangen en nog even een feestje vieren omdat we het toch maar weer gedaan hebben met zijn allen.


Geschreven door Manon Loeffen


Planon is een internationale softwareleverancier met het hoofdkantoor in Nijmegen die software voor Facilitair en vastgoed management op de markt brengt. Planon ondersteunt wereldwijd meer dan 2.500 klanten in 40 landen en heeft eigen kantoren in Nederland, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, India, Oostenrijk, Singapore, Hongkong en de Verenigde Staten. Planon is opgericht in 1982 en heeft ruim 750 medewerkers. Check voor meer informatie www.planonsoftware.com.