Prevent injuries during your training!
Voorkom fouten tijdens je Strong Viking training
Wanneer je jouw Viking run goed vol wilt kunnen houden en je die Scandinavische conditie ook langere tijd wilt behouden, dien je beheerst te trainen en veelgemaakte trainingsfouten te vermijden. Hieronder lees je wat veelvoorkomende fitness-valkuilen zijn, zodat jij blessurevrij aan de startlijn (en uiteraard ook aan de finishlijn) kunt verschijnen!
1. Te snel te hard willen gaan
Een te snelle opbouw, vooral als het om volume en intensiteit gaat, is één van de grootste valkuilen. Méér is niet altijd de beste keuze, vooral als het gaat om high impact oefeningen, zoals box jumps, jumping jacks, pull ups of zelfs kilometers.
De uitspraak ‘less is more’ is vaak van toepassing op veel zaken die met fitness te maken hebben. Push jezelf tijdens jouw training, maar luister goed naar je lichaam zodat je weet wanneer je wat moet afremmen. Probeer het intensiteitsniveau gedurende een aantal weken op een vast niveau te handhaven. Wanneer dat comfortabel begint aan te voelen, is het tijd om naar het volgende niveau te schakelen. Het kan ook helpen om een schema op te stellen en je daaraan te houden, ook als het op een bepaalde dag voelt of je verder kunt omdat je lekker in je vel zit.
2. Spontaan meedoen met een training voor gevorderden
Even meedoen met de bootcamp van die goede vriend, om direct te peilen of je het niveau aankunt kan een goed idee zijn. Maar als je de hele winter op de bank hebt gehangen of de hele dag achter je bureau zit, is dat wellicht geen goed idee. De kans is groot dat je knieën, heupen en achillespees niet de benodigde conditie hebben voor de stop-start en zijwaartse bewegingen die horen bij het gevorderden tempo op ruig terrein.
Natuurlijk moet je plezier halen uit sport en moet je uitvinden waar je staat qua conditie. Zorg er echter wel voor dat je tijd besteedt aan het voorbereiden van je lichaam voordat je het bos in gaat. Zorg voor een warming up en rek- en strekbewegingen om je lichaam op te warmen, en wees niet te fanatiek tijdens die eerste keer. Zodra jouw lichaam gewend is aan meer bewegen op zachte ondergrond, kun je jouw innerlijke Viking ontdekken en de intensiteit van je bewegingen verhogen.
3. Herhalen van dezelfde oefeningen en dezelfde voeding
Letsel door overbelasting komt vaak voor bij sporters en zelfs bij niet-sporters. De belangrijkste reden hiervan is dat een beweging te vaak herhaald wordt. Topatleten hebben meestal een medisch team om hen herhalingen te helpen omzeilen, wat een noodzakelijk onderdeel is van hun sportvoorbereiding. Vikingen hadden natuurlijk geen medisch team maar ze moesten wel elke dag andere taken uitvoeren; roeien, lange afstanden lopen, zwaardvechten, hout hakken, vechten met vuisten, hout slepen…enfin ze wisselden leg-day van nature af met ab-day en ook de armen kwamen aan bod.
Het advies luidt dus: wissel af! Wanneer je een dag high-impact oefeningen doet, doe dan de volgende dag low-impactbewegingen en zorg dat al je spiergroepen genoeg aan bod komen.
Dit devies geldt ook voor je voeding. Verandering van spijs doet eten, dus verras je lichaam door verschillende pre- en afterworkout maaltijden. Een herstelshake met de juiste balans van proteïnen, koolhydraten en vitaminen & mineralen zoals Herbalife24 Rebuild Strength is een perfecte keuze voor direct na je training. Eenmaal thuis, een uur later, kun je er het beste voor zorgen dat je bord er zo kleurrijk mogelijk uitziet. De voedingsstoffen in de verschillende gekleurde verse voedingsmiddelen en groenten versterken elkaar en zo ben je altijd optimaal gevoed.
4. Tillen van te zware gewichten
Laat je niet verleiden tot het tillen van gewichten die te zwaar voor je zijn. Ook Vikingen droegen geen hele boomstammen in hun eentje, dat deden ze met hun broeders. Wanneer je een bepaald gewicht niet in een soepele, non-schokkende beweging kunt optillen, als je niet goed kunt blijven staan of wanneer je de behoefte voelt om je adem in te houden, is dat een duidelijke indicatie dat je het gewicht dient te verlagen. Doe je dat niet, kan het schadelijk zijn voor je rug en gewrichten. Het beste is om jezelf het juiste bewegingspatroon aan te leren voordat je gewichten op de halterstang laadt.
Als je al deze zaken in gedachten houdt bij jouw Strong Viking voorbereiding, kom je zeker fit en sterk aan de startlijn en zonder twijfel ook in het Walhalla. OORAH!